Blog

Κονδυλώματα

Πρόκειται για το συχνότερο νόσημα που μεταδίδεται σεξουαλικά.  Οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε 20 μέρες έως και οκτώ μήνες μετά την επαφή.

Αυτόματη υποχώρηση συμβαίνει σε ποσοστό 10%-30% των περιστατικών μέσα σε τρεις μήνες, και συνδέεται με πολύ καλή ανοσολογική απάντηση. Συνηθέστερα όμως τα κονδυλώματα  υποτροπιάζουν, παρά την σωστή αντιμετώπιση.

Από την στιγμή της λοίμωξης και μετά, τα άτομα ουσιαστικά κουβαλούν τον ιό και από καιρό σε καιρό κάτω από συνθήκες πίεσης, κόπωσης, λοίμωξης ή άλλης νόσου, μπορεί να υποτροπιάζουν.

Η μετάδοση γίνεται κυρίως με την σεξουαλικά επαφή. Σπανίως γίνεται μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή εργαλείων. Ο κίνδυνος νόσησης, αυξάνεται όσο περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχει κάποιος και όταν η επαφή γίνεται χωρίς προφύλαξη

Ακόμη μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο νεογνό, που συνήθως οδηγεί σε θηλωμάτωση του λάρυγγα του βρέφους. Για αυτό και οι Γυναικολόγοι προτιμούν την καισαρική τομή και όχι φυσιολογικό τοκετό, σε γυναίκες με αυτό το ιστορικό

Τα Κονδυλώματα μπορεί να είναι σαν μικρές βλατίδες, ή αιχμηρές βλάβες σαν κουνουπίδι, υπερκερατωσικές ή τέλος επίπεδες. Οι επίπεδες βλάβες, αφορούν κυρίως τον τράχηλο της μήτρας. Γενικά οι βλάβες μπορεί να είναι μεμονωμένες ή πολλαπλές και στα ανοσοκατασταλμένα άτομα να είναι τεράστιες.

Έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος, αλλά υπάρχουν και φορές  που μπορεί να είναι καστανές-καφέ. Δεν δημιουργούν κνησμό ή κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Όταν στις γυναίκες η λοίμωξη έχει προχωρήσει στον βλεννογόνο εσωτερικά, μπορεί να προσβάλλει το νεογνό κατά την δίοδό του από τον γεννητικό σωλήνα, και στους άνδρες μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές από το Ουροποιητικό.

Υπάρχουν τύποι του ιού (οι τύποι 16, 18, 31, και 33) που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση, κυρίως του τραχήλου της μήτρας. Για αυτό τα τελευταία χρόνια δίνεται εμβόλιο για τους εφήβους κατά του ιού, ώστε να τους προστατέψει από την μόλυνση και την πιθανή ανάπτυξη κακοήθειας. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις ωστόσο, γύρω από την ασφάλεια του εμβολίου αυτού και έτσι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Αν και η κλινική εικόνα τις περισσότερες φορές είναι χαρακτηριστική, σε κάποιες περιπτώσεις,                              η χρήση οξεϊκού οξέος που προκαλεί λεύκανση των κονδυλωμάτων, επιβεβαιώσει την  διάγνωση.

Ζητείται  από τις γυναίκες να κάνουν TEST PAP , προκειμένου να διαπιστωθεί η παρουσία του ιού στον τράχηλο της μήτρας.

Η Βιοψία από την βλάβη επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση

Ανίχνευση του DNA του ιού από επιχρίσματα ή υλικό βιοψίας.

Απαιτείται οπωσδήποτε ενημέρωση των συντρόφων. Η θεραπεία  που θα δοθεί για την αφαίρεση-εξαφάνιση των ορατών βλαβών, εξαρτάται από τον αριθμό των Κονδυλωμάτων και την γενικότερη κλινική εικόνα. Παραδοσιακά τα Κονδυλώματα αντιμετωπιζόταν με Κρυοθεραπεία Υγρού Αζώτου και τοπικά σκευάσματα Ποδοφυλλίνης. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε τις μεθόδους αυτές καθώς και την Διαθερμοπηξία των βλαβών ή το Laser.

Γενικά όμως, αποφεύγουμε ιδιαίτερα επεμβατικές μεθόδους που θα μπορούσαν μέσω φαινομένου Koebner να οδηγήσουν σε υποτροπή.

Από πλευράς τοπικής αγωγής, μπορούμε ακόμη να δώσουμε κρέμα  Imiquimod, κρέμα με Σινεκατεχίνες ή να κάνουμε καυτηρίαση με Τριχλωροξικό οξύ.

Το εμβόλιο κατά του ιού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω υπάρχει, αλλά είναι υπό αμφισβήτηση από πολλούς.

Designed and Developed by JIT
Top