Blog

Φθειρίαση-Ψείρες

Πρόκειται για παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από ψείρες, έντομα  που τρέφονται από το αίμα.

Η θηλυκή ψείρα ζει 40 μέρες και γεννά 300 αυγά, κάθε 7 με 10 μέρες. Υπάρχουν δύο είδη. Ένα που προσβάλλει το τριχωτό της κεφαλής και είναι το πιο συνηθισμένο, και ένα που προσβάλλει το σώμα.  Ξεχωριστή κατηγορία, είναι οι ψείρες του εφηβαίου.

Δυστυχώς η προσβολή από τις ψείρες δεν αφήνει ανοσία και για αυτό κάποιος μπορεί να προσβληθεί πολλές φορές. Υπάρχουν άτομα που έχουν την τάση  να κολλάνε πολύ εύκολα, και άλλα άτομα το ακριβώς αντίθετο.

Εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά σχολικής ηλικίας και η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή, χρήση καπέλων, χτένας κλπ. Η κατάσταση είναι έντονα κνησμώδης και κάποιες φορές από τον ξεσμό, δημιουργούνται εκδορές, πληγές και δευτερογενείς μολύνσεις.

Τα αυγά που ονομάζονται κόνιδες, είναι λευκωπά και στερεά κολλημένα πάνω στην τρίχα.

Υπάρχει ποικιλία Αντιφθειρικών σε λοσιόν, σπρέι και σαμπουάν, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η σωστή χρήση αυτών των σκευασμάτων. Ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες του Δερματολόγου.

Ακόμη, το παραδοσιακό χτένισμα με ξύδι και  το ειδικό χτενάκι , εξακολουθεί να είναι μεγάλης σημασίας στην αντιμετώπιση της Φθειρίασης.  Απολυμάνετε χτένες και άλλα προσωπικά είδη. Αλλάζετε σεντόνια πετσέτες κλπ.

Τέλος, υπάρχει και αγωγή από του στόματος που δίνεται σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, που τα προηγούμενα μέσα δεν βοήθησαν.

Είναι εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Οι ψείρες ζουν στις ραφές των εσωρούχων ή των ρούχων. Απομακρύνονται από τις θέσεις τους για να τραφούν με αίμα και μετά επιστρέφουν στις θέσεις τους.  Υπάρχει έντονος κνησμός και εμφάνιση ερυθρότητας, βλατίδων και εκδορών.

Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι οι ίδιες με την Φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής, αν και πολλές φορές δίνουμε και πιο ισχυρά παρασιτοκτόνα, όπως αυτά που δίνουμε για την ψώρα. Ακόμη συχνά χρειάζεται αντιβιοτική κάλυψη. Το σημαντικότερο όμως είναι η απολύμανση των ρούχων και οι συχνή αλλαγή εσωρούχων και ρούχων μέσα στην ημέρα.

Η μετάδοση γίνεται σεξουαλικά, αν και κάποιες φορές μπορεί να γίνει με χρήση εσωρούχων-ρούχων.  Οι ψείρες ζουν στην περιοχή του εφηβαίου, αλλά διασπείρεται οι μόλυνση ειδικά στα τριχωτά άτομα, προς τον κορμό, τις μασχάλες και τα βλέφαρα. Και σε αυτό τον τύπο υπάρχει έντονος κνησμός και εκδορές ή πληγές.

Θεραπευτικά χρησιμοποιούμε παρασιτοκτόνα  όπως σε όλες τις περιπτώσεις Φθειρίασης και απολύμανση ρούχων.

Designed and Developed by JIT
Top