Blog

Ανεμοβλογιά

Νόσημα που οφείλεται στον ιό έρπητα ζωστήρα – ανεμευλογιάς. Η Ανεμευλογιά και ο έρπητας ζωστήρας προκαλούνται από τον ίδιο ερπητοιό, που μεταδίδεται με τα σταγονίδια του ρινοφάρυγγα.

Μετά από χρόνο επώασης 9-23 ημερών, εμφανίζεται πυρετός και κακοδιαθεσία για 2-3 μέρες. Στην συνέχεια εμφανίζεται εξάνθημα, που χαρακτηρίζεται από κηλίδες που στην συνέχεια μετατρέπονται  σε φυσαλίδες, περιβαλλόμενες από ερύθημα. Μετά οι φυσαλίδες σπάνε, εφελκιδοποιούνται (φτιάχνουν κρούστα), και αν δεν επιμολυνθούν υποχωρούν χωρίς να αφήσουν ουλή.

Το χαρακτηριστικό στην Ανεμευλογιά, είναι η εμφάνιση ταυτόχρονα στο δέρμα, βλαβών από όλα  τα  στάδια. Το εξάνθημα είναι πιο έντονο στον κορμό, λιγότερο στο  πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, και τέλος στα άκρα και τους μηρούς. Η κατάσταση είναι έντονα κνησμώδης.

Νεογέννητα: Προσβολή της μητέρας λίγο πριν τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση ανεμοβλογιάς στο νεογέννητο (30 % θνησιμότητα). Αν προσβληθεί η μητέρα τις πρώτες εβδομάδες της κύησης , μπορεί  να δημιουργηθούν οφθαλμικές βλάβες στο έμβρυο.

Αιμορραγικού τύπου ανεμοβλογιά: Υψηλός πυρετός, με σοβαρή γενικότερη κατάσταση και  αιμορραγικό περιεχόμενο φυσαλίδων, που εμφανίζεται σε ανοσοκατασταλμέμους ασθενείς.

Επιμόλυνση βλαβών του εξανθήματος
Άλλες επιπλοκές : Εγκεφαλίτιδα, Θρομβοπενική πορφύρα, Πνευμονία.

Η κλινική εικόνα είναι χαρακτηριστική ώστε να μπει η διάγνωση.

Ο ιός ανευρίσκεται στο περιεχόμενο των φυσαλίδων ή να καλλιεργηθεί.

Αν δεν υπάρχουν επιπλοκές, απαιτείται μόνο συμπτωματική θεραπεία. Προστασία από επιμολύνσεις και Αντιϊσταμινικά για τον κνησμό.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις, μπορούν να δοθούν Αντιβιοτικά, και Ακυκλοβίρη ή Βαλακυκλοβίρη από το στόμα.

Τέλος υπάρχει εμβόλιο Ανεμοβλογιάς (Var) που γίνεται μετά τον 13ο -15ο μήνα ζωής.

Η νόσηση από Ανεμοβλογιά δεν αφήνει μόνιμη ανοσία, και για αυτό η επαφή με τον ιό αργότερα στην ζωή, μπορεί να προκαλέσει Έρπητα Ζωστήρα.

Designed and Developed by JIT
Top